čtvrtek 9. srpna 2012

Proměna

Všichni to známe. Víme, že je zapotřebí učinit změnu, ale stále pro to nic neděláme. Rozumem si zvolíme cestu, ale srdce odmítá se tou cestou vydat. Aby se změna uskutečnila, je zapotřebí mít obě složky v harmonii. Někdo je nazývá srdcem a rozumem, někdo vědomím a podvědomím. 

Chip a Dan Heathovi se v knize Proměna rozhodli pro pojmenování - Jezdec a Slon.



A právě tato kniha mě měla naučit ovládat svého slona tak, abych byl schopen uskutečnit jakoukoliv změnu, kterou si jezdec vybere. O to víc jsem byl zklamán, když této (pro mě nejdůležitější) části autoři věnovali vlastně nejméně stránek z celé knihy. Mnohem větší vadu na kráse ale vidím ve formě zpracování. Knihu evidentně psali profesoři zvyklí používat po většinu svého života jen levou hemisféru. A tak sepsali dílo, které je plné informací, analýz, průzkumů, holých dat a z nich vyplývajících závěrů. Ano, po přečtení prvních 50 stránek jsem začínal usínat a ztrácet se v důležitosti jednotlivých sdělení. Ano, kniha je zbytečně dlouhá a tak trochu nudná svým zpracováním. Rozhodně však není nudná významem svých tvrzení ! A právě z toho důvodu řadím tento titul do seznamu pro mne revolučních knih, které mají zásadní vliv na můj život.

Když jsou věci PAKN - Pravdivé, Ale K Ničemu


Řekněme si to na rovinu, do takových závěrů a situací v životě se dostáváme docela často. Najdeme příčinu, dojdeme k výsledkům analýz a průzkumů, které jsou všechny na stoprocent pravdivé, - ale K NIČEMU ! Zjištění příčiny a stavu věcí nám nikdy nepomůže provést změnu. Jednou z možností jak tyhle situace řešit je nalezení bílých vran. Tedy přestat se zaměřovat na to, co nefunguje a kde jsou chyby, a místo toho najít již existující fungující vzory. Tedy jakési bílé vrány, které jsou zde vždycky. Najděte je, zjistěte čím to je, že mohou existovat a namnožte je na zbylé nefungující vrány černé.

Musím uznat, že zkratka PAKN je prostě geniální a já ji budu rád i nadále používat.

Stejně silně mě oslovila část zabývající se terapií orientovanou na řešení. Klasické terapie se zaměřují na zkoumání minulostí a hledání příčin. Pacienti posléze chápou, že kopírují vzorce chování svých rodičů, ale to jim přece nijak nepomůže. Terapeuti je tedy vyzývají, vzpomeňte si kdy naposled vás váš manžel chápal a kdy byla situace v pořádku, jak jste se přitom cítila? Je to opět o nalezení bílých vran a orientaci na stav kdy věci fungují!

Jak motivovat slona?


Probuďte v sobě emoce. Vytvořte takovou situaci, která ve vás ty emoce probudí. Jak? - Na to už kniha neodpovídá. Zase budete muset zapojit svou hlavu. Ah jo. Já vím, bolí to. Ale když budete vynalézaví dostaví se ohromné výsledky! A to za to stojí.

Buďte konkrétní


To, co vypadá jako odpor ke změně, je často jen NEJASNOST !

Ohromná síla je ukryta v tomto tvrzení. Podívejme se na jednoduchý příklad, řekněte lidem ať se zdravěji stravují. Ano, každý ví, že je to správné a rádi by to dělali, ale neví co konkrétně to znamená! Když jim řeknete, pijte nízkotučné mléko protože je zdravější než plnotučné - změna nastane. Lidé ví, co konkrétně mají dělat! HURÁ.

Základní atribuční chyba, aneb nový způsob vnímání


Nevšímejte si toho krkolomného pojmenování. Ve své podstatě jde o to, že lidé mají tendenci naprosto ignorovat vliv situace na chování jedince. Jinými slovy: to co se zdá být problémem lidí, je ve skutečnosti problémem situace ! Odvážné, a ze svého života mohu potvrdit, že pravdivé tvrzení! Lidé nejsou takoví, nebo takoví proto, že by takoví byli. Jsou takoví, protože je k tomu chování nutí situace a prostředí ve kterém žijí. Změňte situaci a změní se chování.

Stejně hovoří i východní učení Feng šuej, změňte své okolí a změníte se i vy.


Nebudu zde vypisovat jak dalekosáhlý význam to může mít pro život každého, kdo tento princip pochopí a naučí se ho správně využívat. A nejen tento. Celá kniha je naplněna opravdu užitečnými radami a tvrzeními, z nichž jsem zde vyzdvihl jen některá.


Buďte chytří. Dělejte věci chytře a používejte k tomu znalosti popsané v této knize. Neváhejte s jejím přečtením, já už teď rozhodně vím, že nebude patřit mezi tituly, které jsem četl jen jednou.

1 komentář: