sobota 31. srpna 2013

Co vám nikdo neřekne, ale měli byste vědět.

Čím dál častěji se setkávám s něčím, co mi doslova "otevře oči."  Něco, co mi změní nazírání na tu kterou věc. A když dojde k tomu prozření, často mi u toho vyvstane otázka: Proč mi to nikdo neřekl dřív? Proč se to neučí ve školách? Proč celý svět dělá, jako by to bylo tajné a že se to nikdo nesmí dozvědět? Proč se o tom veřejně nehovoří?!


Pojďme rovnou na příklady.

1) Televize není od toho, abyste se dívali na hezké filmy. Ale od toho, aby vydělávala peníze. Je to stroj na pozornost a tedy na finance.

2) Během svého života si máte budovat svou vlastní hodnotu, značku a něco, co můžete druhým nabídnout, tedy prodat. To je úplně něco jiného, než co vás celé roky učila škola. Tedy, být poslušným zaměstnancem, který jen poslouchá příkazy druhých. 

3) Když vám kamarád řekne, založte si blog, není to proto, abyste si měli kde psát. Ale proto, abyste si získali čtenáře, rozuměj klientelu. Čím víc čtenářů, tím více penízků.

4) Svět není řízen rozumem. Ale pozorností. Kde je pozornost, tam jdou peníze. Kdo to dokáže využít, je za vodou. (Příklady? - negativní zprávy v tv přitahují více pozornosti, než ty pozitivní. Sport - fotbal, tenis, obecně přitahují více pozornosti, než třeba parta dělníků v Ostravě, proto jdou miliardy sportovcům a ne horníkům. Známé osobnosti. Proto o nich média píší, protože jsou známé. To nevadí, že je tam každou chvíli nějaký jiný Pepa. Kam jde pozornost, tam jdou zákazníci. Věděli jste, že tvůrci facebooku dostávají peníze pokaždé když kliknete na 'To se mi líbí' ? Je úplně jedno čeho se to týká. Jde tam pozornost, a když máte v krátkém čase možnost oslovit spoustu lidí, přináší vám vložená reklama kýžené ovoce.)
To je základní rovnice, o které jsem ještě nikde nikoho neslyšel mluvit. Asi se předpokládá, že je to každému jasné. Ne, není. Jsou věci, které se mají říkat nahlas, a které se mají učit na školách.

5) Všichni ti duchovní guru, speakři, motivátoři, kteří vám radí jak žít a vydělávat velké peníze. Proč vám neřeknou ať děláte to samé co oni? Tedy vydělávat na tom, jak budete druhým radit, jak mají vydělávat a žít? Protože to je ten správný model. Je zde poptávka, je zde pozornost a na tom se vydělává. 

6) Pokud trávíte nějaký čas na diskusních fórech, ať už se týkají čehokoliv, nebylo to fórum založeno proto, aby se scházeli lidé se stejnými koníčky a zájmy, ale proto, aby vydělávalo peníze. Stejný koníček je jen forma, jak získat pozornost další početné skupiny lidí. PROTO: Když tam mají počítadlo, kolik lidí vidělo, nebo četlo tento příspěvek, mají ho tam proto, aby potenciální zadavatel reklamy věděl, kolik lidí osloví a jakou má stanovit cenu. Ne proto, aby majitel fóra měl dobrý pocit, jakého čísla už dosáhl. 

7) Pokud jste si mysleli, že Uložto, csfd, IDOS, a jiné stránky slouží k tomu, abyste si mohli uložit data, přečíst si recenzi filmu, anebo vyhledat spojení vlakem, jste na omylu. Hlavním důvodem proč někdo něco takového zakládá je zisk plynoucí z reklam tam umístěných.

Netvrdím, že je to špatně. 
Proč ale o tom všem píšu. Protože jsem dlouho žil s tím, že všechny tyhle věci slouží skutečně jen té věci. Neviděl jsem za tím ten stroj na peníze. Dlouho jsem si myslel, že televize je skutečně od toho, abychom se mohli dívat na zajímavé pořady a filmy. Aby nám zprostředkovávali příjemné zážitky. A reklamu tam vloženou jsem brával jen jako způsob jak si zároveň můžou na sebe vydělat. Nechápal jsem, že by to mohlo být naopak. Že celý koncept televize vlastně byl už založen s myšlenkou, jak to bude vydělávat peníze.

Ptáte se, jaký je v tom rozdíl? Sakra velký! Protože takhle jsem se stal loutkou, prachsprostým uživatelem něčeho, co druzí nabídli. 

Svět se tím pádem dělí na dvě skupiny:

Ta první jsou uživatelé - Čtou knihy, hrají pc hry, dívají se na TV, chodí do kina, serfují na netu a vše využívají jen k činnostem, ke kterým byly určeny. Tedy kino někdo postavil, abyste se tam mohli dívat. Tak uživatel jde a dívá se a platí za tu službu penězi.

Ta druhá skupina jsou Tvůrci - Oni nepoužívají Internet jen k tomu aby si něco vygooglili. Oni ho používají způsobem tak, aby tam vytvořili něco, co jim zase vydělá peníze. Programy nepoužívají jako uživatelé, ale programují v nich, aby zase něco vytvořili. Počítačové hry nehrají pro zábavu, jak jim to bylo předloženo, ale dělají do nich addony a módy, za které jim zase druzí platí. Blogy nepíšou proto, aby se podělili s druhými o své názory, ale aby získali čtenáře a klientelu. Vymýšlejí způsoby jak hromadně získávat klienty a pozornost lidí, takže přicházejí s TV, Rádiem, tištěnými médii, Internetem, Androidem, Iphonem, atd.,..


Blbý je, že lidé žijící stylem uživatelů, si myslí, že k tomu život je. Aby jim sloužil, tedy, aby si mohli číst, surfovat, hrát si, dívat se na velkofilmy. Jenomže celý život jenom platí.
Zatímco druhá skupina přemýšlí jak přijít s novým způsobem, který bude vydělávat peníze.

A tohle vám nikdo neřekne. Aspoň tedy mně to nikdo neřekl.

Já vím, že všechny ty věci lidem i skutečně slouží. Ale pokud budete vymýšlet způsoby jak lidem jenom sloužit, mohlo by se stát, že vymyslíte Internet, který lidem přináší to největší blaho, ale vy z toho nebudete mít ani korunu. A v tom je ten rozdíl. 

Kolik vynálezců v dějinách lidstva umřelo chudobou jen proto, že svým vynálezem chtěli opravdu jen pomoci ostatním. A už nic víc. A to je to, co nás nikdo ve školách neučil. Jak na svém přínosu druhým zároveň i vydělávat.

2 komentáře:

  1. a možná nám to nikdo ve škole neřekl, protože i škola byla před třemi sty lety vymyšlena s konkrétním záměrem. Vytvářet jednolitou masu stejně vzdělaných lidí, kteří budou krásně pracovat v továrnách majitelů.Proč by nás tedy učili, jak vydělávat peníze tedy ohrožovat prvotní záměr škol?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky souhlas.

      Člověk pak rázem příjde o iluze. A já si opravdu v dětství myslel, že chodíme do školy, protože to tak vymysleli dospělí a oni přece vědí, co je pro nás nejlepší. Ne nevěděli. Svět dospělých je jedna velká díra za druhou.

      Vymazat